“Mole Verde” Meksika mutfağında ızgara et ve deniz ürünlerine, yahnilere ve pilavlara lezzet ve aroma katmak üzere kullanılan, koyu kıvamlı bir sostur. Orijinal tarifte, “Epazote” adlı bir bitki de bulunmakla birlikte Meksika dışında bu bitkiyi temin etmek maalesef mümkün olmadığından tarifte Epazote bulunmuyor.
Ingredients
1,5 kg yeşil Meksika domatesi ( Meksika domatesi bulamazsanız normal yeşil domates de kullanabilirsiniz. )
200 gr kuru soğan
2 diş sarımsak
100 gr fesleğen
80 gr tarhun
20 gr kişniş
10 jalapeno biberi
100 gr kabak çekirdeği
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz
Meksika domatesinin dış kabuklarını soyun. Domatesleri 4’e kesin.
Soğanları soyup iri parçalar halinde doğrayın. Sarımsakları soyun.
Domatesleri, soğanları ve sarımsağı biraz zeytinyağı ile tavada soteleyin.
Jalapeno biberlerin, boyuna ikiye kesin. 9 tanesinin çekirdeklerini çıkarıp atın, 1 tanesini çekirdekli olarak kullanın.
Tüm malzemeleri mutfak robotuna koyup püre kıvamına gelene kadar çekin.
Hazırladığınız püre kıvamlı karışımın, üzerine tülbent serilmiş bir süzgece koyup suyunu iyice süzene kadar (tercihen 1 gece) bekletin.
Hazırladığınız sosu et, tavuk, pilav veya makarna soslarına ilave lezzet katmak üzere kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun! / Buen provecho!