MOLE VERDE (MEKSİKA YEŞİL DOMATES SOSU)

“Mole Verde”  Meksika mutfağında ızgara et ve deniz ürünlerine, yahnilere ve pilavlara lezzet ve aroma katmak üzere kullanılan, koyu kıvamlı bir sostur. Orijinal tarifte, “Epazote” adlı bir bitki de bulunmakla birlikte Meksika dışında bu bitkiyi temin etmek maalesef mümkün olmadığından tarifte Epazote bulunmuyor. 

Ingredients

1,5 kg yeşil Meksika domatesi ( Meksika domatesi bulamazsanız normal yeşil domates de kullanabilirsiniz. )  

200 gr kuru soğan

2 diş sarımsak

100 gr fesleğen 

80 gr tarhun

20 gr kişniş

10 jalapeno biberi 

100 gr kabak çekirdeği

1 tatlı kaşığı tozşeker

Tuz

Meksika domatesinin dış kabuklarını soyun. Domatesleri 4’e kesin. 

Soğanları soyup iri parçalar halinde doğrayın. Sarımsakları soyun. 

Domatesleri, soğanları ve sarımsağı biraz zeytinyağı ile tavada soteleyin.

Jalapeno biberlerin, boyuna ikiye kesin. 9 tanesinin çekirdeklerini çıkarıp atın, 1 tanesini çekirdekli olarak kullanın. 

Tüm malzemeleri mutfak robotuna koyup püre kıvamına gelene kadar çekin. 

Hazırladığınız püre kıvamlı karışımın, üzerine tülbent serilmiş bir süzgece koyup suyunu iyice süzene kadar (tercihen 1 gece) bekletin. 

Hazırladığınız sosu et, tavuk, pilav veya makarna soslarına ilave lezzet katmak üzere kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun! / Buen provecho!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s