Her ne kadar yılbaşı sofralarının klasiği iç pilavlı hindi de olsa, bu defa farklı bir tarifle sevdiklerinizi şaşırtmaya ve tatlı-ekşi lezzetlerin birbirini tamamlayan uyumuyla damaklarınızı şenlendirmeye ne dersiniz? Cevabınız evet ise, tarifimi mutlaka deneyin, beğeneceğinize eminim.
Malzemeler
250 gram çekirdeksiz kuru erik
100 ml Jerez şarabı (Porto şarabı veya başka bir tür tatlı şarap da olabilir)
1 tavuk ( 1,5 kg ağırlığında)
1 kg Granny Smith ekşi elma
3 diş sarımsak
300 ml cava (ispanyol köpüklü şarabı) veya başka bir tür köpüklü şarap
120 gr tereyağı
Yarım limonun suyu
125 gr krema
250 gr mantar
1/2 tatlı kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
Tuz, Karabiber

Kuru erikleri bir gece önceden tatlı şarap içerisine koyup yumuşatın, sabah erikleri süzüp küçük parçalar halinde doğrayın.
Tavuğun içine ve dışına tuz ve karabiber ekerek ellerinizle yayın.
2 elmanın kabuklarını soyup küçük parçalar halinde dilimleyin. Kuru erikler ve elma dilimleri ile tavuğu doldurun. Bir iple bacaklarını gövdesine yaklaştırarak bağlayın.
2 kaşık tereyağını bir tavada eritip sarımsakları tereyağında kavurun. Kavurduğunuz sarımsakları yağdan çıkarın. Sarımsakları başka bir yemekte kullanabilir veya atabilirseniz, bizim buradaki amacımız tereyağını sarımsakla aromalandırmaktır. Sarımsakları içerisinden çıkardığınız tereyağını doldurduğunuz tavuğun dış kısmına sürün. Tavuğu derin bir borcam veya tepsiye alıp daha önceden 200 ° C ısıttığınız fırına koyup 10 dakika bir yüzünü 10 dakika diğer yüzünü pişirin. Tavuğun üzerine 300 ml köpüklü şarabı ekleyin. Fırının sıcaklığını 170 ° C’ye düşürün. 45 dakika boyunca bir yüzünü, 45 dakika boyunca diğer yüzünü olmak üzere sürekli olarak tepsideki sosundan üzerine dökerek toplam 1,5 saat süresince tavuğu pişirin.
Diğer yandan, kalan 2 elmanın kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkararak 4’e bölün. Üzerine 2 kaşık tereyağı, Jerez şarabı ve yarım limonun suyunu ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Pişen elmaları blender ile ezerek püre haline getirin.
Mantarları aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü şekilde doğrayıp, 1 kaşık tereyağı ve rendelenmiş muskat cevizi ile soteleyin.

Fırında pişirdiğiniz tavuğu tepsiden çıkarıp dinlenmeye bırakın. Tepside kalan sosu bir kaseye alın, içerisine yavaş yavaş kremayı ekleyerek çırpma teli ile sürekli karıştırın.
Tavuğu elma püresi, kremalı sos ve sotelenmiş mantar ile servis yapın.
Afiyet olsun! /Buen provecho!