KÖRİLİ VE HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTLÜ KARİDES

Uzakdoğu mutfağına olan sevgimi ve ilgimi ayrıca belirtmeme sanırım artık gerek kalmamıştır. Özellikle son bir kaç haftadır sayfamda paylaştığım tariflerde de Asya lezzetlerine ağırlık verdiğimden bunu zaten çoktan anladığınızdan eminim.

Köri, İngilizlerin koloni döneminde Hindistan mutfağından batıya getirdikleri bir Baharat karşımıdır. Esasen başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfaklarının neredeyse tamamında kullanılan çeşitli baharatların karıştırılmasıyla elde edilir. Köri, özellikle beyaz et ile hazırlanan yemeklere muhteşem bir aroma ve lezzet katmaktadır. Tamilce’de “sos” anlamına gelen “kari” kelimesinden gelmektedir. Artık ülkemizde de çeşitli markaların köri baharatı karışımlarını marketlerden temin etmek mümkün. Yine de eğer evde kendi körinizi hazırlamak isterseniz aşağıdaki ölçülerdeki baharatları bir cam kavanozda karıştırıp, kapağını sıkıca kapatarak güneş almayacak bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Köri baharatı malzemeleri:

  • 2 yemek kaşığı (yk) toz kişniş  
  • 2 yk toz kimyon
  • 1, 5 yk toz zerdeçal
  • 2 yk toz zencefil
  • 1 yk öğütülmüş hardal tohumu
  • 1/2 tsp ymek kaşığı toz karabiber
  • 1 yk toz kimyon
  • 1/2 yk öğütülmüş kakule
  • 1/2 yk ince çekilmiş acı pul biber

Tüm baharatları bir kavanoza koyarak iyice karıştırın. Dilerseniz tarife yıldız anason, tarçın ve karanfil de ekleyebilirsiniz. Özellikle hindistan cevizi sütü ile hazırlanan tariflere, tarçın ve karanfil aroması çok yakıştığından aşağıdaki tarifte kullandığım köri tozunu tarçınlı ve karanfilli olandan seçtim. Yukarıdaki ölçülerdeki bir köri karışımı için ½ yemek kaşığı öğütülmüş karanfil ve ½ yemek kaşığı toz tarçın yeterli olacaktır.  

Artık körili karides tarifimize geçebiliriz.

Malzemeler: (2 kişilik)

-200 gram ayıklanmış orta boy çiğ karides (taze veya dondurulmuş karides kullanabilirsiniz)

-1 su bardağı hindistan cevizi sütü

-1 tatlı kaşığı köri baharatı

-1 orta boy kuru soğan

-1/2 taze kırmızı biber ( Malzemelere ilişkin fotoğrafı çekerken kırmızı biberi koymayı unutmuşum maalesef, sonraki fotoğraflarda mevcut)

-1 diş sarımsak (ince doğranmış)

-1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil

-Yarım limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu

-1/2 tatlı kaşığı karabiber

-1/2 tatlı kaşığı tuz

-1/2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (acı)

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-Süslemek için1 tutam frenk soğanı (veya yeşil soğan) ve taze kişniş veya maydonoz

Yapılışı:

-Karidesleri derin bir kaseye koyun, üzerine acı kırmızı toz biber, karabiber, tuz, limon kabuğu ve limon suyu ekleyerek iyice karıştırın, en az 15 dakika buzdolabında bu karışımın içerisinde marine edin.

– İnce doğranmış soğanı zeytinyağında, orta ateşte soteleyin, soğan hafif pembeleşince ince ince doğradığınız kırmızı biberi ekleyin, 2 dakika pişirdikten sonra sarımsak, taze zencefil ve köri baharatını ekleyip 3-4 dakika pişirin. 

– Hindistan cevizi sütünü de ilave ederek orta ateşte 3-4 dakika daha pişirin. 

– Marine edilmiş karidesleri (marinasyon sosuyla birlikte) tencereye ekleyin, kısık ateşte 10 dakika pişirin.

– Sade pirinç pilavı eşliğinde; üzerini yeşil soğan yaprakları ve taze kişnişle süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun!

Leave a comment