İSLİM KEBABI

Türk mutfağının başrol oyuncusu patlıcanın en güzel hallerinden biriyle karşınızdayım! 

Geleneksel tarifte patlıcanlar kızartılıyor olmasına ragmen ben biraz daha hafif ve sağlıklı şekilde hazırlamayı tercih ediyor ve tavada bol yağda kızartmak yerine patlıcanlar için ön pişirmeyi çok az yağla fırında yapıyorum.

Yanında buz gibi ayran veya cacıkla birlikte hem sağlıklı, hem besleyici hem de lezzet dolu bir öğün oluşturacak olan tarifimize hemen geçelim.


Malzemeler (2-3 kişilik):

-2 adet büyük veya 4 adet küçük patlıcan

-1 adet cherry domates

-2 adet yeşil biber

-1 tutam maydanoz

-1 yemek kaşığı domates salçası

-2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Köfte malzemeleri:

-250 gr dana kıyma

-1/2 kuru soğan (ince kıyılmış)

-2 yemek kaşığı galeta unu (veya öğütülmüş kuru ekmek) 

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

-1/2 tatlı kaşığı karabiber

-1/2 tatlı kaşığı kimyon

-1/2 tatlı kaşığı yenibahar

-1/2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Köfte malzemelerini bir kaseye koyup, yoğurun. Fotoğrafta görüldüğü gibi ceviz şeklinde yuvarlak köfteler hazırlayın. 

Patlıcanları “pijamalı” (alacalı) şekilde soyun. Yarım santim kalınlığında, uzunlamasına dilimleyin. Tuzlu suda 10-15 dk bekletin, durulayın, kağıt havlu ile iyice kurulayın. 

Patlıcan dilimlerini yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, üzerlerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. 

Önceden ısıtılmış fırında (fansız ise 180, fanlı ise 160 derece) patlıcanlar iyice kızarana dek pişirin. Aynı anda fırının diğer katında köfteleri de pişirin. 

Biberleri 2×3 cm dikdörtgen şeklinde dilimleyin.

Fırından çıkan patlıcan şeritleri oda sıcaklığına gelince, 2 şeridi fotoğraftaki gibi artı işareti şeklinde bir tabla veya tepsiye serin. Orta kısma köfteyi yerleştirin, şeritleri karşılıklı olarak üst üste kapatın, bir dilim biber ve bir cherry domatesi de üst üste koyup kürdan batırarak hepsini birbirine tutturun. (Bkz. Foto)

Salçayı 1,5 su bardağı sıcak suda ezin.

Köfteli patlıcan bohçalarını Borcam veya derin bir tepsiye dizin, üzerinde salçalı suyu gezdirin.

Önceden ısıtılmış fırında (fansız ise 180, fanlı ise 160 derece) 20-25 dakika pişirin.

İnce kıyılmış maydonozla süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s