TÜRBANLI ELMA TATLISI

Mutfak serüvenim henüz 4 yaşındayken yufka açarak başladı ama belirli bir tarif üzerinden yeni yemekler yapmayı ilk defa 9 yaşındayken işte bu kitaptan denemiştim. Geçtiğimiz hafta tatil için Türkiye’deyken elime bu kitap geçince, kuzenlerimi öğle uykusuna yatırıp parmak uçlarımızda mutfağa süzülerek bu kitaptan tarifler denediğimiz o sıcak yaz günlerine bir anda geri döndüm. Tabi ki ben yamaktım, şefim ise yengemdi. Adım adım yeni bir lezzetin oluşumuna katkıda bulunmak bana nasıl büyük keyif verirdi anlatamam. Lütfen fırsatınız olduğunda, eğer merakı varsa çocuklarınızla birlikte mutfağa girin, ona bir eser yaratmanın zevkini tattırmak, özgüveninin gelişmesine katkıda bulunmak için eşsiz bir deneyim olacaktır. 

“Bereketli Olsun” kitabının yazarı Gönül Candaş aslında bir AileEkonomisi  ve Beslenme öğretmeni. Kitabında Türk mutfağının bugün unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinin yanısıra dünya mutfağından tariflere de yer veriyor. Ayrıca yemekler hakkında püf noktalarını ve  mutfakta dikkat edilmesi gereken hususları da bizimle paylaşıyor. Anlatımı sade, lafı fazla dolandırmadan tarifi anlatıp, ölçüleri de ev kullanımına uygun olacak şekilde basitleştirerek veriyor. Günümüz yemek kitabı yazarlarında, blogerlarında  (ben de dahil maalesef) ve programcılarında olduğu gibi “en güzeli benim tarifim” demeksizin kısaca tarifini veriyor ve değerlendirme kısmını okuyuculara bırakıyor.Bu yönüyle de ayrıca takdiri hak ediyor bence. Bizim elimizdeki kitap 1984 basımı fakat sanıyorum kitabın ilk baskısı 70li yıllarda yapılmış. Yeni baskıları hala satılıyor ama bu orijinal sarı kapaklı haline sahaflarda rastlarsanız hiç kaçırmayıp hemen alın.

Bugün sizlerle Gönül Candaş’ın kitabından paylaşacağım tarif “Türbanlı Elma Tatlısı”. Burada kastedilen türban bizde anlaşıldığı şekilde büyük başörtüsü değil de kavuk üzerine sarılan pamuklu örtü veya Türkçe’deki “sarık” kelimesinin Fransızca’daki karşılığı olan “turban”dan gelmekte. Tatlının üzerindeki merengin, bone/ sarık şeklindeki aksesuara benzer görüntüsü nedeniyle bu ismi almış.

Yanında vanilyalı dondurma ile de servis edebileceğiniz bu tatlıyı beğeneceğinizi umuyor, bu vesileyle Gönül Candaş’ı da mutfağımıza katkılarından dolayı rahmetle anıyorum.

Malzemeler

Not: Orijinal tarifteki malzeme listesinde 8 adet elma var ama ben tek başıma bu kadar fazlasını tüketemeyeceğim için 3 elmadan yaptım, diğer malzemeleri ise aynı şekilde kullandım. Artan merengi ise beze yaparak değerlendirdim. 

• 8 adet kırmızı elma

• 1,5 su bardağı toz şeker

• 1 su bardağı su

• 3-4 adet yumurta akı

• ½ su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık

• 1 çorba kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm

• 1 tatlı kaşığı toz tarçın

• ½ tatlı kaşığı rendelenmiş muskat cevizi

• 1 paket vanilya

Yapılışı:

Elmaları soyun, elma oyacağı ile ortadaki çekirdekli kısmı çıkarın.

Ufak ve derin bir tencereye elmalar dizin. Üzerine su ve şeker döküp kapağını hafif aralık kalacak şekilde kapatın.

Kısık-orta ateşte elmaları yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumuşayan elmaları tencereden çıkarıp pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine alın, şerbeti koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin. 

Ceviz, tarçın, muskat cevizi, kuru üzüm ve vanilyayı karıştırın. Elmaların oyulmuş kısımlarına doldurun.

Diğer yandan yumurta aklarını çırparak kar haline getirin. İçine koyulaştırılmış sıcak şerbetten iplik halinde yavaş yavaş akıtarak hızla karıştırın.

Yumurta ve şerbetli karışımı krema pompasına/ torbasına doldurun, elmaların üzerine turban şeklinde sıkın. 

100 derecedeki fırında mereng kısmı hafifçe pembeleşene dek pişirin.

Afiyet olsun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s