Balığı her zamankinden farklı biçimde pişirmek isteyenler için, Tayland mutfağından “Pla Neung See Ew” tarifini Türk damak tadına uyarladım. Orijinal tarifte balık buharda pişirilerek daha sonra sebzelerle biraraya getiriliyor ama hadi itiraf edelim buharda balık her nekadar sağlıklı olsa da hiçbirimize cazip gelmiyor maalesef. O nedenle aynı malzemeleri kullanarak tam da bize göre bir tarif hazırladım.
Uzakdoğu mutfağında sıkça kullanılan İstiridye Sosu Türkiye’de Migros, Makrocenter vb. Marketlerden veya online satış sitelerinden temin edilebiliyor ama alamazsanız da problem değil, lezzet bakımından biraz kaybınız olur ama istiridye sossuz da tarifi uygulayabilirsiniz.
Tarifte yer alan soya sosu ve istiridye sosu tuzlu oldukları için sebzeli harcı hazırlarken ilaveten tuz kullanmıyoruz; sadece balığı fırınlamadan önce çok çok az tuz serpmek yeterli.
Yanında fırında patates veya pirinç pilavı ile servis edebileceğiniz bu yemeği beğeneceğinizi umuyorum, afiyet olsun şimdiden.
Malzemeler:
– 2 orta boy çipura
– 1/2 su bardağı zeytinyağı
– 200 gram mantar ( Shitake veya beyaz kültür mantarı kullanılabilir)
– 1 kırmızı biber
– 1 adet büyük yeşil dolmalık biber
– 1 adet mor veya kırmızı kuru soğan
– 1 limon (ince halkalar halinde dilimlenmiş)
– 2 dal taze biberiye (1 yemek kaşığı kurutulmuş biberiye de kullanılabilir)
– ½ limonun kabuğu (rendelenmiş)
– 3 diş sarımsak (rendelenmiş)
– 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
– 1 yemek kaşığı soya sosu (ben glutensiz olanından kullandım)
– 1 yemek kaşığı istiridye sosu
– Süslemek için taze soğanın yaprakları

Yapılışı:
-Çipuraların her iki tarafına dikine üçer kesik atın (Fotoğraftaki şekilde)
– Balığın karın kısmına limon dilimleri, biberiye dalı ve çok az sarımsak koyun, balığın üzerinde açtığınız kesiklerden birine de 1 dilim limon yerleştirin.
– Pişirme kabını (borcam, derin tepsi vb) zeytinyağı ile yağlayın, balığın üst kısmına da fırçayla zeytinyağı sürün, önceden ısıtılmış fırında balıkları 20 dakika pişirin ( Fanlı ise 180, fansız ise 200 derece)
– Balıklar pişerken biberleri jülyen (ince uzun); soğanı da piyazlık biçimde doğrayın. Mantarları da ince halkalar şeklinde fotoğraftaki gibi doğrayın.
-Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun, ısınan yağa önce mantarları atın, mantarlar suyunu çekince soğan ve sarımsağı ilave edin.
-2-3 dakika sonra biberleri de ilave edin.





-2-3 dakika sonra zencefil, limon kabuğu, istiridye sosu ve soya sosunu da ilave edip 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın.



-Balıkların bulunduğu pişirme kabının boş kısımlarına sebzeli harcı koyun, 2-3 dakika daha pişirip, üzerine ince kıyılmış yeşil soğan yaprakları serperek servis yapın.
