Bu defa herhangi bir mutfaktan alıntı değil doğrudan kendi yarattığım bir tarif ile karşınızdayım. Buzdolabının bir köşesinde neredeyse 1 haftadır boynunu bükmüş beklemekte olan 3 patlıcanı evdeki malzemelerle bir araya getirip lezzetli bir meze hazırladım. En sevdiğim 3 malzeme yani patlıcan, sarımsak ve tahin bir araya gelince kötü bir şey ortaya çıkması da beklenemezdi zaten:) Yaz geçmeden, şöyle balkonda veya bahçede kurduğunuz bir yaz sofrasında, sevdiklerinizle birlikte tarifimi denemeniz dileğiyle.
Malzemeler:
– 3 adet patlıcan (küçük/orta boy)
– 1 kuru soğan
– 1 su bardağı ceviz
– 1 diş sarımsak (rendelenmiş veya havanda ezilmiş)
– 1 limon
– ½ su bardağı zeytinyağı
– 3 yemek kaşığı tahin
– ½ tatlı kaşığı kimyon
– 1 tatlı kaşığı tuz
– Süslemek için nar ve çam fıstığı (Malzemelere ilişkin fotoğrafa kimyon ve çam fıstığını eklemeyi maalesef unutmuşum)

Yapılışı:
-Patlıcanları yıkayıp kurulayın ve dikine ikiye bölün. Herbir yarısına fotoğrafta gösterildiği şekilde kare-kare çizikler açın. Fırçayla üzerine zeytinyağı sürün ve biraz tuz ekin, önce fırın kağıdı, daha sonra aluminyum folyo ile kaplayarak önceden ısıtılmış fırında patlıcanlar iyice yumuşayana dek (45-50 dakika) pişirin. (Fanlı fırında 200, fansız fırında 220 derece)
– Soğanı piyazlık şeklinde doğrayarak biraz zeytinyağı ile kısık ateşte karamelize olup iyice yumuşayana dek pişirin.
-Cevizi hafif irice olacak, dişe gelecek şekilde robotta çekin.
– Dolmalık fıstıkları çok az zeytinyağı ile rengi karamel rengi olana dek kavurun.
– Pişen patlıcanların iç kısmını bir çatal ve kaşık yardımıyla, kabuğuna zarar vermeyecek şekilde çıkartıp bir kasede toplayın.




– Ceviz, sarımsak ve patlıcanı, 2 kaşık da zeytinyağı ekleyerek bir kasede iyice harmanlayın. Patlıcan kabuklarının içine bu harcı doldurun. (Bir tür patlıcan sandal oluşturmuş oluyoruz)
– Herbir patlıcanın üzerine, karamelize soğandan birer kaşık koyun.
– Limonun kabuğunu rendeleyin, suyunu sıkın. Limon kabuğu, limon suyu, kimyon, tuz ve tahini karıştırın. Tahinin kıvamının hafif sıvı olması gerektiğinden gerekirse su ekleyerek açın.
-Tahinli sosu patlıcanların üzerine dökün. Nar taneleri ve çam fıstığı ile süsleyerek ılık olarak servis yapın.







Afiyet olsun!
