TAHİN SOSLU CEVİZLİ PATLICAN

Bu defa herhangi bir mutfaktan alıntı değil doğrudan kendi yarattığım bir tarif ile karşınızdayım. Buzdolabının bir köşesinde neredeyse 1 haftadır boynunu bükmüş beklemekte olan 3 patlıcanı evdeki malzemelerle bir araya getirip lezzetli bir meze hazırladım. En sevdiğim 3 malzeme yani patlıcan, sarımsak ve tahin bir araya gelince kötü bir şey ortaya çıkması da beklenemezdi zaten:) Yaz geçmeden, şöyle balkonda veya bahçede kurduğunuz bir yaz sofrasında, sevdiklerinizle birlikte tarifimi denemeniz dileğiyle. 

Malzemeler:

– 3 adet patlıcan (küçük/orta boy)

– 1 kuru soğan

– 1 su bardağı ceviz

– 1 diş sarımsak (rendelenmiş veya havanda ezilmiş)

– 1 limon

– ½ su bardağı zeytinyağı

– 3 yemek kaşığı tahin

– ½ tatlı kaşığı kimyon

– 1 tatlı kaşığı tuz

– Süslemek için nar ve çam fıstığı (Malzemelere ilişkin fotoğrafa kimyon ve çam fıstığını eklemeyi maalesef unutmuşum)

Yapılışı:

-Patlıcanları yıkayıp kurulayın ve dikine ikiye bölün. Herbir yarısına fotoğrafta gösterildiği şekilde kare-kare çizikler açın. Fırçayla üzerine zeytinyağı sürün ve biraz tuz ekin, önce fırın kağıdı, daha sonra aluminyum folyo ile kaplayarak önceden ısıtılmış fırında patlıcanlar iyice yumuşayana dek (45-50 dakika) pişirin. (Fanlı fırında 200, fansız fırında 220 derece)

– Soğanı piyazlık şeklinde doğrayarak biraz zeytinyağı ile kısık ateşte karamelize olup iyice yumuşayana dek pişirin.

-Cevizi hafif irice olacak, dişe gelecek şekilde robotta çekin. 

– Dolmalık fıstıkları çok az zeytinyağı ile rengi karamel rengi olana dek kavurun.

– Pişen patlıcanların iç kısmını bir çatal ve kaşık yardımıyla, kabuğuna zarar vermeyecek şekilde çıkartıp bir kasede toplayın.

– Ceviz, sarımsak ve patlıcanı, 2 kaşık da zeytinyağı ekleyerek bir kasede iyice harmanlayın. Patlıcan kabuklarının içine bu harcı doldurun. (Bir tür patlıcan sandal oluşturmuş oluyoruz)

– Herbir patlıcanın üzerine, karamelize soğandan birer kaşık koyun.

– Limonun kabuğunu rendeleyin, suyunu sıkın. Limon kabuğu, limon suyu, kimyon, tuz ve tahini karıştırın. Tahinin kıvamının hafif sıvı olması gerektiğinden gerekirse su ekleyerek açın.

-Tahinli sosu patlıcanların üzerine dökün. Nar taneleri ve çam fıstığı ile süsleyerek ılık olarak servis yapın.

Afiyet olsun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s