İngiltere denince akla gelen ilk yemek olan Fish&Chips hazırlamak nereden aklıma geldin, inanın ki bunu ben de bilmiyorum. Tuhaf bir şekilde birdenbire canım istedi. Fakat standart patates kızartması yerine özellikle Mersin’deki balıkçılarda servis edilen Köylü Patatesi yapmayı tercih ettim.
Çocuklar da dahil olmak üzere hemen hemen herkesin beğeneceğini düşündüğüm bu tarif çok da masum değil, kabul. Bol kalorili ve kızarmış bir tarif olsa da kaçamak yapmak için bir şansınız varsa onu da bu nefis tabak için kullanınJ
Orijinal tarifte bira kullanılmakla birlikte alkol kullanmayanlar bira yerine maden suyu ile de bu tarifi uygulayabilir, aynı sonuç elde edilecektir.
Şimdiden afiyet olsun!
Malzemeler:
-250-300 gr uskumru veya mezgit fileto (kılçıkları ve derisi çıkarılmış)
-1 su bardağı bira veya maden suyu (soğuk)
-1,5 su bardağı un (ben glutensiz un kullandım)
-2 tatlı kaşığı kabartma tozu
-1 yemek kaşığı bal
-Tuz
-Kızartmak için 1 litre ayçiçek yağı
Bezelye ezmesi için:
-1 su bardağı bezelye (taze veya dondurulmuş kullanılabilir)
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 tutam nane
-Yarım limonun suyu
Tartar sosu için:
-100 gram mayonez
-1 diş sarımsak (ince doğranmış)
-1 tutam taze dereotu
-1 yemek kaşığı kapari çiçeği turşusu
-2 kornişon turşu
-Yarım misket limonunun kabuğu
-1/2 tatlı kaşığı hardal
-1/2 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı limon suyu
Mersin Usulü Köylü Patatesi:
-3 orta boy patates
-1-2 diş sarımsak
-1 tutam maydonoz
-Yarım limonun suyu
-1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
– Kızartmak için ayçiçek yağı (Önce patatesi sonra balıkları aynı yağ ile kızartıyoruz)
-Tuz

Yapılışı:
Tartar sos:
-Kornişon ve kapari turşularını çok ince doğrayın.
-Dereotunu ince kıyın.
-Tüm malzemeyi bir kasede karıştırın, buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Bezelye püresi:
-Tereyağını eritip bezelyeleri ekleyin, kapağını kapatıp orta ateşte 5 dakika pişirin.
-Taze naneyi ince ince kıyın. Kıyılmış nane ve limon suyunu bezelyeye ekleyin, 5 dakika daha pişirin.
– Pişen bezelyeyi el blenderi ile ezin. (Biraz dişe gelecek şekilde ezin, krema kıvamında değil dişe gelir şekilde olmalı)
Mersin Usulü Köylü Patatesi
– Patatesi soyup, yıkayın. Dilimleme aparatı ile çok ince şekilde dilimleyin. Dilimleri kağıt havlu üzerine dizin, üzerine de bir kat kağıt havlu serip kurulayın.
– İyice ısıttığınız yağda (150 derece civarı) patates dilimlerini kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkartın.
-Büyükçe bir kasede limon suyu, toz biber, ince kıyılmış maydonoz ve ince kıyılmış sarımsağı karıştırın.
-Kızarmış patatesleri sosun bulunduğu kaseye alın, iyice karıştırın.
Balık:
-Balık filetoların kılçıklarının iyice temizlendiğini kontrol edin.
-Derin bir kaseye 1 bardak un, kabartma tozu, tuz, bal ve 1 bardak bira koyarak kek çırpma teliyle iyice karıştırın.
– Kalan yarım bardak unu düz bir tabağa dökün.
– Ayçiçek yağını iyice ısıtın. (180 derece) Balık parçalarının iki yüzünü tabaktaki una batırın, balığı hafifçe silkeleyerek unun fazlasının dökülmesini sağlayın.
– Una buladığınız balığı hazırladığınız biralı karışıma batırın, ucundan tutup çıkarın, fazlasının kaseye geri süzülmesini sağlayın. Daha sonra balık parçasını kızgın yağa atarak kehribar rengi alana kadar pişirin.
– Pişen balık parçalarını havlu kağıt serilmiş bir tabağa çıkartın.
Genişçe düz bir tabağa balık, bezelye püresi ve köylü patatesini koyarak yanında tartar sosu ile birlikte servis yapın.
