Evet itiraf ediyorum ben bir patates delisiyim :)Bir gün fırında, ertesi rus salatası, diğer gün kızartma, dördüncü gün kroket, beşinci gün püre, altıncı gün börek, yedinci gün mantı şeklinde bir hafta durmaksızın patates yiyebilirim desem bile abartmış sayılmam.
A, C, K, B6 ve E vitaminleri ve potasyum bakımından da zengin bu şirin sebzenin 16. Yüzyılda Güney Amerika’dan Avrupa’ya ve dolayısıyla ülkemize ulaşmasına vesile olan Pedro Ciea de Leon’a da kalben teşekkürler.
Glutensiz beslenme açısından da büyük bir kurtarıcı olan patatesle siz deyin içli köfteyi ben diyeyim Çin mantısını andıran bir yemek hazırladım. Vejetaryen bir tarif olarak mantar ile yaptığım bu yemeği kıyma ile yaparsanız da çok güzel olacaktır.
Yapması çok kolay değil ama kesinlikle biraz emek vermeye değen nefis bir yemek. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!
Malzemeler: (3-4 kişilik)
-3 orta boy patates
-4-5 yemek kaşığı mısır nişastası
-1 yumurta
-100 gram mantar
-1 kurusoğan
-2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 tutam maydanoz
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığımuskat cevizi
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
-1 tatlı kaşığı acı pul biber

Yapılışı:
-Patateslerin kabuklarını soyun, her bir patatesi 8 parçaya bölün, patatesler yumuşayana kadar haşlayın (20-25 dk)
-Soğanı ince ince doğrayın, zeytinyağı ile 5 dakika pişirin, ince doğranmış mantarları, toz biber ve karabiber ekleyip 10 dakika pişirin.
-Haşlanmış patatesleri süzüp, çatalla veya robotta ezerek püre haline getirin. 1 yumurta, yarım kaşık tereyağı, tuz, mısır nişastası ve muskat cevizini ekleyerek hamur haline getirin.




– Patatesli hamurdan ufak mandalina büyüklüğünde parçalar koparın, avucunuzda açın, ortasına mantarlı harçtan ve biraz peynir ekleyerek hamuru yanlarından kapatıp top haline getirin. (Bkz. aşağıdaki fotoğraflar)
-Derin bir tencerede su kaynatın, patates mantılarını kaynayan suya atın, mantılar su yüzeyine çıkana kadar pişirip yüzeye çıktıklarından kaynayan sudan çıkarın.
-Bir tavada 1,5 kaşık tereyağını eritin, pul biber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin.




-Mantıların üzerine biberli-maydanozlu tereyağı sosu dökerek servis yapın.
Afiyet olsun!
