AYVALI TAVUK

Dün Instagram hesabımda yaptığım ankette hepinizin aklından geçen ayva tatlısı tarifiydi, değil mi? Hadi itiraf edin…

Oysa ki ayva gibi güzel bir meyveyi sadece tatlı, reçeli komposto olarak tüketmeye gönlüm razı gelmez. Üstelik de beni az çok tanıyanlarınız bilir ki en az seçilen patikayı seçmeye, denenmemişi denemeye meraklıyımdır. 

Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, bol baharatlı, bol vitaminli bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederim, çok beğeneceksiniz.

Malzemeler:

-2 adet ayva

-6 parça tavuk kalça (kemiksiz)

-1 kuru soğan

-1/2 limon

-1 diş sarımsak

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-4 yemek kaşığı Porto şarabı (Veya 2 yemek kaşığı pekmez)

-1 yemek kaşığı bal

-1 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su

-1 çubuk tarçın

-1 tatlı kaşığı toz karabiber

-8-10 adet tane karabiber

-1 tatlı kaşığı kekik

-1 tatlı kaşığı zerdeçal

-2-3 defne yaprağı

-Tuz 

Yapılışı:

– Bir tencereye su koyun, yarım limonun suyunu sıkın. Ayvaları soyup, çekirdeklerini çıkarın, orta boy küpler halinde doğrayın, limonlu su dolu tencereye ayvaları koyun. 15 dakika pişirin, süzün. Bal ekleyip karıştırın.

-Tavuk parçalarının üzerine tuz, toz karabiber ve kekik (yarım kaşık) serperek her tarafına iyice yedirin.

– Tencereye zeytinyağı, zerdeçal, tane karabiber, 1/2 tatlı kaşığı kekik koyun, 2-3 dakika orta ateşte karıştırarak pişirin. (Aromalarından azami düzeyde yararlanmak için ısıtıyoruz)

-Soğanı ince ince piyazlık biçimde doğrayın, tencereye ekleyip, 4-5 dakika pişirin.

-1 diş rendelenmiş sarımsağı ve defne yapraklarını soğana ekleyin, 2 dakika pişirin.

– Tavuk parçalarını ilave edin, 10 dakika pişirin. Porto şarabını ilave edip 5 dakika daha pişirin.

– Ayvaları ve tavuk suyunu (veya sıcak suyu) ekleyerek kapağı kapalı biçimde 15 dakika pişirin.

Yanında pirinç pilavı ile birlikte sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s